Uitzendgrootmacht Randstad hield dinsdag haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Topman Jacques van den Broek sloeg daar een opvallend optimistische toon aan.
Er was dan ook goed nieuws te melden: het reguliere dividend wordt hervat en er komt een speciaal dividend over 2020. Randstad bewijst dat het de coronacrisis goed heeft doorstaan. Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek leek optimistischer dan ooit tijdens de virtuele aandeelhoudersvergadering. Natuurlijk waren de marges lager dan in 2019, maar de terugval was veel beperkter dan velen hadden gevreesd.
De operationele (EBITA) marge daalde slechts van 4,6 naar 3,3 procent in 2020. Hoe knap ook gezien de bijzondere omstandigheden, er wacht Randstad een flinke uitdaging om uiteindelijk de beoogde 5 à 6 procent te halen.
De VEB schetste een donker toekomstperspectief, waarin uitzendbureaus een beperktere rol spelen in de kernlanden waar Randstad opereert. Het is de vraag of Randstad net zo succesvol gaat zijn in het plaatsen van hoogopgeleide specialisten als in de afgelopen decennia met kantoorpersoneel en fabrieksarbeiders.
Van de Broek liet zich in de aandeelhoudersvergadering geen pessimisme aanpraten. Weliswaar zijn repetitieve kantoorbanen bedreigd, maar computers en machines zullen echt niet alle banen verdringen. De menselijke component is essentieel in vele bedrijfsprocessen. Denk aan persoonlijke verkoop of andere functies waarbij emotie of inschattingsvermogen belangrijk zijn. Maar ook aan veel logistieke processen waar motorische menselijke eigenschappen vereist zijn, zoals order picking.
Randstad blijft belangrijke schakel
Genoeg banen beschikbaar voor toekomstige werkzoekenden dus. Daarnaast maakt Randstad zich ook geen zorgen voor haar eigen rol als bemiddelaar. Natuurlijk speelt digitalisering een toenemende rol in de uitzendbranche. De VEB opperde daarom de overweging om een radicale kostenreductie door te voeren, bijvoorbeeld door te snijden in het omvangrijke kantorennetwerk en in het aantal eigen bemiddelaars. Van den Broek ging niet verder dan “met de flow mee te gaan”. Hij wees erop dat veel klanten juist de (arbeidsintensieve) consultatieve benadering waarderen.
Over enkele jaren zal blijken of Randstad wendbaar genoeg is om waarde te blijven creëren als intermediair op de arbeidsmarkt.
Lees hier welke vragen de VEB stelde en wat Randstad daarop antwoordde.
Ga naar de VEB Stockscreener van Randstad en zie wat de sterke en zwakke punten zijn van het aandeel en hoe het bedrijf zich verhoudt tot zijn sectorgenoten en de markt.